dinsdag 7 april 2009

Zwerfvuil: een ziekte van onze tijd

Ten gevolge van overvloedig zwerfvuil wordt het straatbeeld al te vaak ontsierd. Wordt het niet tijd dat we er met zijn allen wat aan doen?

Wat is zwerfvuil?

De mens laat overal sporen achter waar hij komt. Ook en vooral op straat dus of in het park en het bos, op het strand, tot zelfs in beekjes en rivieren. Zo worden er allerlei dingen achteloos achtergelaten: kauwgom, plastic flessen, blikjes, etensresten, papiertjes, buskaartjes, sigarettenpeuken, kranten, tijdschriften, noem maar op. Dit is niet hetzelfde als wat mensen in de berm van grote wegen of zelfs in natuurgebieden (versleten meubelen bijvoorbeeld) dumpen wat men sluikstorten noemt.
Zwerfvuil leidt vaak tot ergernis en ongenoegen omdat het de straten vervuilt en onaangenaam maakt.
Weet u dat een sigarettenfilter er bijvoorbeeld twee jaar over doet om te vergaan terwijl het een kauwgom 25 jaar kost? Bij plastic flessen duurt het vijf tot tien jaar en soms blijven er dan nog schadelijke stoffen voor het milieu achter. Het zijn slechts enkele voorbeelden, maar ze spreken voor zich.

Waarom?

De mens is van nature lui van aard en zelfs in deze zogenaamd geciviliseerde tijden slaagt hij erin om dat uitgebreid te demonstreren en zijn kleine afval her en der te deponeren. Het gaat zelfs zover dat men bijvoorbeeld een half geconsumeerde portie friet in puntzak terugvindt op nauwelijks tien meter van een openbare vuilnisbak. Kan het significanter?

Wat eraan doen?

Uiteraard kan de mens zelf daar heel wat aan doen. Door bijvoorbeeld een gedisciplineerder gedrag ten toon te spreiden en de vuilnisbakken te vullen die overal in de stad aanwezig zijn.
De overheid van zijn kant doet reeds haar duit in het zakje. In menige stad zie je klusjesmannen urenlang prikken om enkele straten weer net te krijgen, maar enkele uren later kan hij helemaal herbeginnen.
Als iemand op heterdaad betrapt wordt, wordt hij soms beboet, maar dat gebeurt eerder sporadisch.
Er worden af en toe reclamecampagnes opgestart die mensen op hun verantwoordelijkheid wijzen. 
Gelukkig organiseren wijkcomités soms grote schoonmaakacties, maar zolang de gemiddelde burger zich niets aantrekt van het (woon- en leef)milieu blijft het zwerfvuil er overvloedig in aanwezig. 

Soms kan het niet

Natuurlijk kan het altijd beter. Niet in alle wijken, niet in alle straten, niet in alle parken vind je vuilnisbakken om je kleine afval in te deponeren.
Wees dan vooral niet zo gemakzuchtig het zomaar weg te gooien en probeer het bij te houden tot je wel een vuilnisbak tegenkomt. De straat, het park, het bos, het strand is niet van u alleen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Liefst niet anoniem reageren, dat is zo onpersoonlijk.