dinsdag 7 april 2009

Een beetje zuiniger graag

We leven in moeilijke economische tijden. Daar hoef je niemand meer van te overtuigen. De economische crisis, die door specialisten omschreven wordt als de ergste sinds de jaren dertig van vorige eeuw, treft eenieder. Daarom zoeken mensen naar middeltjes om op allerlei dingen te besparen. Daar waar weinigen zich zorgen maakten over verspilling tot voor kort, lijkt de gemiddelde burger zich er nu op toe te spitsen zoveel mogelijk zo optimaal mogelijk te gebruiken.
Mensen willen dus besparen op alles en nog wat in afwachting dat de economie herneemt.

Een van de pijnpunten is de auto

Hoe erin slagen om het verbruik drastisch naar omlaag te halen? De meest extreme oplossing is uiteraard de fiets van stal halen voor korte verplaatsingen en meer gebruik te maken van het openbaar vervoer om naar het werk te gaan. Je haalt een of meer wagens uit het verkeer, wat minder belasting is voor het milieu, je uitgaven verminderen zienderogen en je eigen stressmeter gaat naar beneden. Toch best interessant zulke drastische beslissing te nemen, nietwaar? En als je baas bereid is om je abonnement voor zijn rekening te nemen is je financieel voordeel helemaal compleet.

Velen onder ons kunnen echter niet zonder wagen om diverse redenen waarop we hier niet zullen ingaan. Ook zij die slechts nu en dan de auto instappen vinden er baat bij om op een intelligente manier met hun wagen om te springen. Zij hebben nood aan een aantal tips om hun verbruik aanzienlijk te verminderen. 

Laat ik er een paar opsommen

Een koude motor verbruikt meer. Start de motor niet eerst om daarna allerlei dingen te gaan doen zoals ramen afkrabben, spiegels bijstellen, radio aanzetten, gordel omdoen e.d.m. 
Rijd de eerste minuten rustig zodat je motor zachtjesaan warm draait.
Als je parkeert, ga in de rijrichting staat zodat je geen manoeuvres moet doen met koude motor.
Zet je motor uit als je stilstaat: wachtend voor de school van je kinderen, voor een gesloten overweg, enzovoort…
Schakel zo snel mogelijk naar een hogere versnelling. De richtlijn is: tussen de 2000 en 2500 toeren. Maar pas op: hoe sneller je optrekt, hoe meer verbruik! Doe het rustig aan dus.
Hoe zwaarder de auto hoe meer verbruik. Het tanken zo lang mogelijk uitstellen kan helpen!
Aan een regelmatige snelheid rijden is zuiniger. In vijfde versnelling tegen 90 km/uur bespaart benzine! Maar dat hangt ook wel af van je type auto en de motor. Best is zelf eens uit te testen…
Achterruitverwarming kost energie. Heb je geen garage, dek je ruiten af bij vriesweer zodat je sneller en zonder extra verwarming kunt starten.
Zorg voor een optimale bandenspanning. 
Houd zoveel mogelijk de ramen gesloten. Maar ook airco kan tot 10% extra benzineverbruik zorgen.
Zorg er steeds voor de kortste route te nemen om op je plaats van bestemming te bereiken. Stippel je reisweg precies uit of koop eventueel een navigatiesysteem. Zo spaar je kilometers en benzine uit!

Rijstijl veranderen

Het lijkt misschien vreemd voor sommigen onder ons maar ook door je rijstijl kan je invloed hebben op je verbruik. Het is bekend dat een rustige, gelijkmatig rijdende bestuurder economischer rijdt. 
Voorbeelden? Kijk altijd vooruit, probeer te voorzien wat er kan gebeuren, zo zul je zo min mogelijk je snelheid moeten veranderen wat het verbruik ten goede komt. Als je merkt dat iemand wil invoegen laat hem de ruimte zodat je niet moet remmen. Als je een rood verkeerlicht nadert, laat het gaspedaal los en bol zachtjes uit. Nader je een straat met voorrang van rechts probeer op voorhand te zien wat er aankomt zodat je niet bruusk hoeft te remmen. Enzovoort, enzovoort…
Vergeet niet: door een zuinige rijstijl bespaar je eveneens op onderhoudskosten vermits je auto minder snel slijt!
Uiteraard is deze lijst tips niet compleet. Extra tips zijn welkom!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Liefst niet anoniem reageren, dat is zo onpersoonlijk.