zondag 19 april 2009

‘Zakenreis’ parlementsleden zet Wallonië op stelten

In tijden van economische crisis moet er door de bevolking bespaard worden. We zijn dit politieke discours gewoon en we leggen er ons bij neer, maar als er van overheidswege niet evenzeer bespaard wordt gaan de poppen aan het dansen. Zo blijkt in Wallonië waar enkele parlementsleden een 'snoepreisje' naar de Verenigde Staten organiseerden.

Waalse missie
In Wallonië is er heisa ontstaan naar aanleiding van een elfdaagse rondreis doorheen de Verenigde Staten die zeven Waalse parlementsleden tezamen met hun echtgenotes hebben ondernomen in de eerste helft van april. De deelnemers kwamen uit de drie traditionele politieke partijen: PS (Happart, Janssens, Van Cauwenberghe, Bayenet), CdH (Lebrun, Thissen) en MR (Dardenne). Voor elk parlementslid was er een onkostenvergoeding van circa 150 euro per dag voorzien. Deze parlementaire missie zou het Waals parlement een slordige 80.000 euro hebben gekost.

Doel van de reis?
Over de bedoeling van de reis bestond er grote onduidelijkheid en ook nu wordt er een mistgordijn gespoten. Parlementsvoorzitter José Happart legde er de nadruk op dat de delegatie op het hoogste parlementaire niveau werd ontvangen en dat zulke missies nu eenmaal de nodige parlementaire diplomatie opleveren. Zulke missies hebben als bedoeling werkrelaties met andere landen tot stand te brengen.

Feit is dat vier van de elf dagen voorbehouden waren voor officiële bezoeken terwijl de rest van de tijd uitstapjes werden georganiseerd en de bloemetjes werden buitengezet.


Kritiek
Gemeenschapsminister Christophe Collignon had bij het vertrek van de delegatie al gesproken over 'een foute inschatting'. Bij de bevolking begon zich een zeker ongenoegen te manifesteren en de respectieve partijvoorzitters tikten hun mandatarissen op de vingers. Enkele maanden voor de verkiezingen riskeren de partijen immers voor deze twijfelachtige uitgaven cash de rekening te moeten betalen.

Ik beken schuld
Toen de parlementsleden op 14 april voet op Belgische bodem zetten, vluchtten ze als dieven in de nacht langs een uitgang van de luchthaven die voor het protocol voorzien is om aan betogende burgers en de pers te ontsnappen. 
Onder toenemende druk van de politiek en de openbare opinie besloten de politici om de gemaakte onkosten terug te betalen, tot groot ongenoegen van José Happart die de hele opschudding niet begrijpt.  "Alle parlementaire instellingen organiseren dergelijke reizen", argumenteert hij, en "de regels hiervoor zijn al jaren vastgelegd."

Frappant was wel dat vijf van de zeven reizigers fin de carrière zijn en niet moeten vrezen voor hun job.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Liefst niet anoniem reageren, dat is zo onpersoonlijk.