donderdag 16 april 2009

Kim Clijsters en haar tweede carrière

Einde maart 2009 sloeg het bericht in als een bom: Kim Clijsters zou opnieuw beginnen te tennissen! De verwachtingen waren hoog gespannen. Hoe zou Kim het stellen in haar voorbereiding op een tweede carrière? Snel bleek dat de tenisster nog niets van haar kunnen had verloren en in een mum van tijd leunde ze dicht tegen de top aan.


Gestopt

Op 6 mei 2007 maakte Kim Clijsters op haar website bekend dat ze zou stoppen met tennissen. Ze wilde trouwen met basketter Brian Lynch, die op dat ogenblik bij Bree speelde, en een kindje hebben. Dat ze van de ene blessure in de andere sukkelde waardoor ze niet al haar doelen kon verwezenlijken maakte het haar makkelijker om deze beslissing te nemen. Naar eigen zeggen verkoos ze een goede gezondheid en haar privéleven boven het grote geld dat ze nog had kunnen binnenhalen door nog een tijdje verder te doen.


Palmares

Nochtans kon Kim een mooi palmares voorleggen met één Grand Slam-overwinning (de US Open in 2005), twee Master-titels (2002, 2003) en 34 tornooizeges. Daarnaast behaalde met de Fed Cup-ploeg (met Justine Henin) de beker in 2005 en stond ze in 2003 twaalf weken als nummer één van het vrouwentennis. Ze werd jaar op jaar door haar collega’s verkozen tot vriendelijkste en sportiefste tennisspeelster in het circuit.

Iedereen herinnert zich het ontroerende afscheid in Antwerpen waar Kim tot tranen bewogen door een enthousiast publiek officieel het racket neerlegde.


Gezin

Op 14 juli 2007 trad ze in het huwelijk en op 27 februari 2008 werd haar dochter Jada geboren. Beide evenementen kregen de nodige aandacht in de pers hoewel haar vader er steeds voor zorgde dat alles binnen de perken bleef. Op haar huwelijk was er bijvoorbeeld geen pers aanwezig. Intussen overleed Lei Clijsters begin januari van dit jaar. Na zijn dood begon Kim als een bezetene te trainen. Blijkbaar wilde ze de laatste wens van haar vader respecteren en toen kwam de uitnodiging die haar helemaal over de streep trok.


Comeback

Immers even later kreeg Clijsters een uitnodiging om op Wimbledon tegen haar grote idool Steffi Graf een demonstratiewedstrijd te spelen. Ambitieus als ze is, begon ze als gek te trainen om zeker geen mal figuur te slaan. Met het trainen kreeg ze weer honger naar het competitietennis en van het een kwam het ander: ze besloot een comeback te maken met dien verstande dat ze haar gezin niet zou verwaarlozen. Haar man offerde zijn carrière op en besloot met het basketten te stoppen zodat hij voor hun dochtertje kan zorgen. Kim vroeg intussen een wildcard aan voor de Us Open en tornooien van Cincinnati en Toronto. Daarna zal ze een balans opmaken, want Clijsters is wel ambitieus genoeg om hoog te mikken en is niet tevreden met een vijftigste plaats op de wereldranking. Lukt dat niet zal ze daaruit de conclusies trekken.


De eerste wedstrijden

De wedstrijd tegen Graf werd gewonnen en in haar dubbel met Henman tegen het echtpaar Agassi-Graf trok ze eveneens aan het langste eind wat haar in haar voornemen om een goed niveau te halen sterkte. De exibitiewedstrijd tegen Michaella Krajicek de leading lady van het Nederlandse tennis, won ze zonder problemen. Haar eerste 'echte' wedstrijden in het tornooi van Cincinatti tegen Bartoli, Schnyder en Kutznetsova won ze op grootse wijze waaarna ze door het nummer één Safina werd uitgeschakeld. In Toronto kon ze opnieuw een top tien-speelster verslaan, Radwanska, maar Jancovic klopte haar nipt een ronde verder. Beide tornooien brachten tot uiting dat Kim er na tweeënhalf jaar non-activiteit al snel terug staat.


In de US-Open bewees Kim haar sterkte door het tornooi direct te winnen: ze klopte binnen enkele weken een tweede keer Bartoli , in de achtste finale stuurde ze Venus Williams naar huis, de grootste test tegen Serena Williams, dé speelster in vorm, die door het tornooi raasde, bracht ze ook tot een goed einde met uitstekend tennis en de finale tegen Wozniacki vormde evenmin een probleem. Hierdoor is ze meteen op de 19de plaats in de WTA-ranking terechtgekomen, enkele plaatsen boven de eveneens sterk presterende Yanina Wickmayer.


Alle spelers uit het circuit waren blij om haar terugkeer, niet alleen omdat ze het vrouwentennis meer kleur geeft in een periode dat er niemand echt bovenuit steekt, maar ook vanwege haar innemende persoonlijkheid. Afwachten of die positiviteit blijft als ze nog sterker wordt en sommige speelsters wat verder in de ranking terugdringt… :-)


2010

Het nieuwe jaar ging schitterend van start voor Kim die meteen het tornooi van [B]Brisbane[/B] (Australië) won door in de finale de eveneens teruggekeerde Justine Henin te verslaan. Een wedstrijd van hoog niveau.

Op De Australian Open echter werd ze echter al in de derde ronde onverwacht uitgeschakeld door Nadia Petrova met extreme 6-0 en 6-1-cijfers… Daarom besloot ze een rustperiode in acht te nemen om zich opnieuw te kunnen opladen. Voor de Fed Cup-ontmoeting tegen Polen zegde ze af.

Maar op het eerste tornooi waaraan ze weer deelnam daarna (Indian Wells) lag er er in de tweede ronde uit tegen een beresterke Kleybanova (6-4, 1-6, 7-6 (7-4) Een nieuwe streep door de rekening. Haalt Kim haar vroegere niveau nog of was de US-open een lucky punch?

Begin april kon Kim dan toch een einde stellen aan haar voorjaarsdip door met glans het tornooi van [B]Key Biscayne[/B] (Miami) te winnen na een veldslag tegen Henin (6-3, 4-6, 7-6 (8-6) in de halve finale en een makkelijk win in de finale tegen een onkennelijke Venus Williams (6-2, 6-1).



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Liefst niet anoniem reageren, dat is zo onpersoonlijk.