maandag 20 april 2009

Auto met chauffeur voor de Brusselse huisartsen

Door het dalende aantal Nederlandstalige huisartsen in Brussel heeft elke arts gemiddeld één keer per maand wachtdienst. De invoering van een auto met chauffeur voor de arts kan de werkdruk verlichten. Het is een stap naar een betere Vlaamse dienstverlening.

Een service aan de Nederlandstalige artsen
In onze hoofdstad zijn slechts 54 Nederlandstalige geneesheren meer actief. Deze werden ingedeeld in drie wachtgebieden. Om hun werk wat te verlichten werd in november 2007 al de wachtpost Terrranova in de Asstraat nabij het Sint-Jansziekenhuis in het leven geroepen. En nu is er de auto met chauffeur. Als de arts 's avonds of tijdens het weekend opgeroepen wordt brengt deze de arts naar de patiënt. 's Nachts is dat een taxi. 
De twee wagens die ter beschikking worden gesteld zijn duidelijk herkenbaar aan de strips aan de zijkanten en de verlichting op het dak.
Eind januari werd het systeem al in twee wachtgebieden ingevoerd. Nu profiteert heel onze hoofdstad ervan.

Voordelen
Dit systeem heeft verschillende voordelen: vermits de arts niet meer naar een parkeerplaats moet zoeken of zijn gps instellen, is er minder tijdverlies, er is een verbeterde veiligheid wat vooral voor de vrouwelijke dokters een grote opluchting betekent (uit een onderzoek bleek dat 1 op 6 artsen al met fysiek of verbaal geweld werd geconfronteerd) en het doet de stress dalen. Terwijl hij naar zijn volgende patiënt wordt gereden kan hij reeds zijn verslag uitschrijven voor de behandelende huisarts, wat hem in een comfortabelere positie brengt.
En ook de patiënt heeft er alle baat bij, daar hij nu sneller geholpen wordt.

Vierde in de rij
Het betreft wel geen splinternieuw idee van de Brusselse politici. In Deurne werd een eerste project opgestart. Later werd het initiatief overgenomen in Gent en Turnhout tot grote voldoening van de huisartsen.

De Vlaamse Gemeenschap voorziet 100.000 euro voor het project, terwijl de Vlaamse Gemeenschapscommissie 50.000 euro inlegt. De eerste reacties zijn bijzonder positief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Liefst niet anoniem reageren, dat is zo onpersoonlijk.