Aan de kust hebben we niet alleen de meest bekende steden en gemeenten als Oostende, Blankenberge of Knokke. Er zijn andere gemeenten die zeker de moeite waard zijn en heel wat te bieden hebben.
De Haan bijvoorbeeld is een prachtige gemeente voor wie van architectuur houdt, want waar beter dan in De Haan kun je de Belle Epoque-stijl gaan bewonderen?
Het stationnetje zet de toon
Wie langs de kust De Haan binnenrijdt wordt meteen geconfronteerd met het mooie tramstation dat al een eerste indicatie is van wat je verderop in de gemeente kunt verwachten. Het gebouwtje, waarin intussen de de toeristische dienst is gevestigd, is opgetrokken in die typische architectuurstijl vanuit de Belle Epoque waarin zowel Engelse als Franse (Normandische) elementen zijn terug te vinden. De invloed van de Art Nouveau-stijl, op dat moment in volle bloei, is terug te vinden in de decoraties. Dankzij de stoomtram die in 1886 van Oostende naar Blankenberge reed, werd het miniscule vissersdorpje plots een gemeente waar het aangenaam toeven was. In 1888 opende het eerste hotel haar deuren in de nieuwe badplaats.
Architectonische parels
De sfeer van het 'Gouden Tijdperk' aan het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw waart doorheen de gemeente. Na de Eerste Wereldoorlog kwamen de mensen tot het besef dat die periode inderdaad een prachtige periode was. De heimwee naar die 'belle epoque' klonk dan ook in de naamgeving door.
Het stationnetje ligt aan de rand van een hele wijk, 'de Concessie' genoemd, die toentertijd werd opgetrokken. Op aangeven van Leopold II was het verboden er hoge gebouwen neer te zetten en de villa's die er gebouwd werden moesten aan strikte bouwvoorwaarden voldoen.
Vandaar dat je er heel wat architectonische pareltjes kunt ontdekken als je de tijd neemt om in de wijk rond te wandelen. Typisch voor de Belle Epoque-periode is de cottagestijl die uit Engeland kwam overgewaaid met Franse invloeden en Art Deco-elementen. Kenmerken hiervan zijn het houten vakwerk, de puntgevels, het rode dak (mooi contrasterend met het overwegend witte karakter van de woningen) en de talloze versierde balkonnetjes, de erkers, de dakkapellen, de torentjes en dergelijke meer. Deze witte villa's dateren hoofdzakelijk uit de periode 1900-1930.
Enig
Zo is De Haan een unicum aan de Belgische kust: niet alleen vind je er geen hoogbouw, maar ligt de gemeente nog tussen de duinen en is er een centrale groene long met tennisbanen en een minigolfterrein. Dit behoud van het groene karakter was vooral te danken aan het urbanisatieplan (1910) van architect Joseph Stübben.
De sfeer opsnuiven
Wie de sfeer uit de Belle Epoque wil opsnuiven kan elke zomer terecht in de gemeente. In augustus wordt Trammelant georganiseerd met 'beelden uit het leven gegrepen' die het dagelijkse leven uit die periode oproepen en de muziek in de straten doet weerklinken. Dan is het op de koppen lopen! Dit jaar ging het evenement op 8 augustus door.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Liefst niet anoniem reageren, dat is zo onpersoonlijk.