Eindelijk lijkt er een doorbraak te zijn gekomen in de bestrijding van de ziekte van Alzheimer. Een mediciijn is nog niet voor morgen maar er is hoop voor de toekomst.
Wat is de ziekte van Alzheimer?
De ziekte van Alzheimer is een ziekte die de hersencellen langzaam afbreekt waardoor het geheugen aangetast wordt en mensen niet meer kunnen functioneren. De ziekte manifesteert zich geleidelijk. De patiënt heeft momenten waarbij hij afwezig is en momenten van helderheid. De momenten van helderheid worden steeds minder frequent en verdwijnen geleidelijk.
Deze ziekte is de meest voorkomende vorm van dementie in de westerse wereld. Tot op heden werd nog geen medicijn ontwikkeld die deze afbraak kan stopzetten. De huidige geneesmiddelen stoppen het afsterven van de hersencellen niet, maar ondersteunen het geheugen voor een tijd.
Nieuwe ontdekking
Onderzoekers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) verbonden aan de Katholieke Universiteit van Leuven hebben nu een eiwitmolecule ontdekt die aan de basis kan liggen voor het ontwikkelen van een nieuw geneesmiddel dat de ziekte tot stilstand zou kunnen brengen.
Abnormale opeenhopingen van 'plakken', een soort van eiwit tussen zenuwcellen in de hersenen, zouden verantwoordelijk zijn voor de ziekte. Tijdens proeven op muizen die dezelfde soort van plakken ontwikkelden slaagde men erin om deze te verminderen, wat zou betekenen dat dit ook bij de mens kan toegepast worden. Waarschijnlijk zal men nooit in staat zijn om mensen hun geheugen te herstellen, maar wel kan de ziekte tot stilstand gebracht worden zodat zoveel mogelijk hersencellen gered worden.
Nog even wachten
In het beste geval zal het nog vijftien jaar duren vooraleer een dergelijk geneesmiddel op de markt komt, hetgeen betekent dat mensen die nu door de ziekte getroffen zijn niet meer kunnen geholpen worden en zich zullen moeten blijven behelpen met de huidige medicijnen.
Voor mensen die voorbestemd zijn tot de ziekte (want deze is erfelijk bepaald) betekent dit goed nieuws, vermits het toekomstige geneesmiddel preventief zal kunnen worden worden. De hoop is dus gewettigd.
Voor mensen die voorbestemd zijn tot de ziekte (want deze is erfelijk bepaald) betekent dit goed nieuws, vermits het toekomstige geneesmiddel preventief zal kunnen worden worden. De hoop is dus gewettigd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Liefst niet anoniem reageren, dat is zo onpersoonlijk.