Dat zelfs Franstaligen van het Nederlands kunnen houden bewijst Christophe Deborsu, een Waalse Belg. Dat geeft hij aan in een interview dat hij voor het Animatiecentrum voor de Talen gaf.
Wie is Deborsu?
Christophe Deborsu is een Wetstraatjournalist werkend voor de RtbF (Franstalig-Belgische zender) die vooral bekend werd door drie 'stunts' op televisie:
hij was de man die meewerkte aan het legendarische programma 'Bye Bye Belgium', een nepjournaal waarin bekend werd gemaakt dat Vlaanderen zijn onafhankelijkheid had uitgeroepen;
hij was ook de journalist die Yves Leterme op 21 juli 2007 vroeg of hij de Brabançonne kon zingen, waarop deze La Marseillaise aanhief. Deze beelden waren tot in China te zien;
recent toonde hij het failliet van de beveiliging in de Belgische justitiepaleizen aan door er binnen te breken, 'geheime' documenten te raadplegen en er te overnachten;
ten slotte verraste hij eenieder door de finale te halen van het populaire Eén-programma 'De Slimste Mens ter Wereld'.
Het is dus interessant om eens te luisteren hoe deze Waalse journalist tegenover het Nederlands staat.
Het is een lego-taal
In het Nederlands kun je spelen met woorden. Door woorden van plaats te veranderen kun je een zin een andere betekenis geven. Er is het principe van de samengestelde werkwoorden die in twee delen uiteenvallen als ze vervoegd worden. Daarenboven kun je met het Nederlands op een beknopte, kernachtige wijze iets uitdrukken. Dit alles geeft deze taal een Lego-gevoel mee.
Het Nederlands is een melancholische taal
Franstaligen kjiken nogal eens neer op de taal van Vondel. Sommigen beschouwen ze zelfs als een 'boerentaal'. Daarmee is Deborsu het helemaal niet eens. Hij weet niet waarom (misschien is het zijn levenservaring?) maar de wijze waarop het Nederlands klinkt doet een zekere melancholie in hem opborrelen.
Het Nederlands is de taal van de liefde
Een liefdesverhaal is altijd delicaat. Er kan zoveel gebeuren binnen een relatie. Het Nederlands kan dit perfect weergeven. Daarvan werd de journalist zich bewust toen hij Koen Wauters leerde kennen in de finale van 'De Slimste Man ter Wereld'. De zanger belichaamt perfect het mooie Nederlands doorheen zijn liedjes. Niet het Italiaans maar het Nederlands is de taal van de liefde.
Dialecten, tja…
De Waalse reporter schrikt wel even als hij op de trein de mensen dialect hoort praten. Dit klinkt heel wat minder elegant dan de standaardtaal, vindt hij, maar is dat in het Frans niet precies zo?
Wie het interview helemaal wil beluisteren kan dit op dit adres doen:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Liefst niet anoniem reageren, dat is zo onpersoonlijk.