woensdag 22 april 2009

Interculturele praatcafés in Vlaanderen

We leven steeds meer en meer in een multiculturele wereld. Zowel in Nederland als Vlaanderen ontvangen we immigranten die behoefte hebben om de taal van het land onder de knie te krijgen. In Vlaanderen kunnen anderstaligen hun Nederlands in een praatcafé oefenen.

Waarom komen vreemdelingen naar ons land?
Er zijn twee redenen waarom mensen beslissen om hun land te verlaten en zich in een ander land te vestigen:
1. om politieke redenen: het vaderland is onveilig geworden, er is een autoritair regime aan de macht, men wordt vervolgd.
2. om economische redenen: men is in een uitzichtloze situatie gekomen en er zijn geen kansen meer in het eigen land om een menswaardig bestaan op te bouwen.

3. door familiale omstandigheden verhuist men naar een ander land.


Waarom willen vreemdelingen het Nederlands leren?
De meest voor de hand liggende reden is uiteraard omdat ze zich in het land willen integreren en hun kansen willen optimaliseren om aan werk te geraken.
Meer specifieke redenen zijn bijvoorbeeld: om zijn studies in het Nederlands te kunnen doen, om een cursus te kunnen volgen in verband met een hobby (meubels restaureren, een website maken, koken, breien…) om aan het sociale leven te kunnen deelnemen, om autochtone vrienden te kunnen maken, om zich te kunnen aansluiten bij een sportclub en dergelijke meer. 

Mogelijkheden
Er zijn tal van mogelijkheden om Nederlands te leren vandaag de dag: er worden officiële cursussen gegeven aan universiteiten en in scholen, taalscholen hebben specifieke cursussen ontwikkeld gericht op inwijkelingen, privé-organisaties zetten lessenreeksen op met behulp van vrijwilligers en er zijn een massa leraars die privélessen aanbieden.

Café Combinne
In Vlaams-Brabant kunnen anderstaligen het Nederlands dat ze via een cursus hebben geleerd oefenen in interculturele praatcafés. Café Combinne werd opgestart door de volkshogeschool Archeduc een drietal jaar geleden. Dit café staat open voor iedereen (dus ook Nederlandstaligen) die de behoefte heeft om over dagdagelijkse dingen te praten en te discussiëren in een ontspannen sfeer en met geïnteresseerde gesprekpartners. Deze ontmoetingen worden overdag georganiseerd op diverse plaatsen in het land.
In Vilvoorde wordt het tweejarig bestaan gevierd op 25 april, in Asse en Leuven is men al drie jaar aan de slag. Op 12 plaatsen in totaal zijn momenteel praatcafés van start gegaan.

Andere initiatieven
Dit idee wordt intussen overal in Vlaanderen én in Brussel met succes toegepast. In Brussel is er het praatcafé Babbelut dat anderstaligen aanmoedigt om een gesprek in het Nederlands aan te vatten, in Willebroek is het Willebroeks praatcafé actief, Café Couleur ten slotte ontvangt geïnteresseerden in Kortrijk. Dit zijn slechts enkel voorbeelden van een ruim aanbod dat slechts één doel voor ogen heeft: de anderstalige medeburger zo goed mogelijk in de maatschappij in te passen, wat zowel hen als de autochtone bevolking ten goede komt.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Liefst niet anoniem reageren, dat is zo onpersoonlijk.