vrijdag 10 april 2009

Lentewandeltip: het Hallerbos

Halle ligt in Vlaams-Brabant en beschikt over een bos met faam dat het Hallerbos heet. Het bos  ligt tussen de Zenne en het Zoniënwoud, waarvan het oorspronkelijk deel uitmaakte, en is 552 ha groot. Het grootste deel van 511 ha bevindt zich op het grondgebied van Halle ten zuidoosten van de stad. Vandaar dat het grotendeels eigendom van het Vlaams Gewest is. Een klein deeltje behoort aan het Waals Gewest toe.
De oudste vermelding van het bos gaat terug tot het jaar 686. Tijdens de Eerste Wereldoorlog lieten de Duitsers alle grote bomen omhakken zodat het bos steeds kleiner werd en bijna verdween. Tussen 1930 en 1950 werden er nieuwe aanplantingen gedaan zodat het bos zich herstelde. Daardoor vind je er vooral jonge bomen, maar als je goed zoekt vind je ook wel enkele mammoetbomen (Sequoia's), imposante reuzen. Aan de rand van het bos kun je van prachtige panorama's van het Brabantse plateau genieten.

Het Hallerbos is een ideale plaats voor wandelaars en natuurliefhebbers die graag langs paadjes, kabbelende beekjes en natuurlijke vijvers struinen. Voor de liefhebbers zijn er zelfs een drietal wandelroutes uitgestippeld.
Het gaat er soms op en af omdat er niet minder dan vijf valleien in het bos aanwezig zijn. Op verschillende plaatsen bevind je je werkelijk in een holle weg. Deze wegen zijn de oudste van het bos en hebben zich als het ware in het bos verborgen.
Als je geluk hebt kun je er verschillende diersoorten zien rondlopen als reeën, vossen, hazen, konijnen, bunzings, wezels en eekhoorntjes. De aandachtige en geduldige wandelaar ontdekt wel een zeldzame kikkersoort of een pad in de nabijheid van de vijvers.

De lente is het ideale seizoen om een uitstap naar het Hallerbos te plannen.
Vanaf half maart bloeien de bosanemonen volop. Maar de meeste liefhebbers wachten eind april, begin mei af om massaal af te zakken om te kunnen genieten van een uniek schouwspel. Immers, dan vormt de paarse hyacint prachtige bloementapijten doorheen het hele bos en verspreidt ze een heerlijk parfum. Even later zijn de meiklokjes aan de beurt.
Uiteraard is bloemen plukken verboden. de geur mag je wel mee naar huis nemen!
Verwondert het u dat sommigen het het 'Sprookjesbos' noemen?

U vindt een prachtige fotoreeks van het Hallerbos in volle bloei op de site van Harry Van Bulck

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Liefst niet anoniem reageren, dat is zo onpersoonlijk.