Een dagje uit naar een Belgisch plantenparadijs is best interessant als het weer meezit. In het Vlaams-Brabantse Meise, dicht bij Brussel kun je de Nationale Plantentuin bezoeken. Een juweeltje (zolang het nog duurt).
De geschiedenis van de plantentuin
De oorsprong van de plantentuin gaat terug tot in de achttiende eeuw. Tijdens de Franse Revolutie werd de tuin aangelegd op de Hofberg in Brussel. Hij werd door de eerste directeur 'Le Jardin Botanique de Bruxelles' gedoopt. Later werden er serres met tropische planten gebouwd. Ten gevolge van de grote industriële tentoonstelling van 1826 werd de tuin verhuisd naar een plaats die zich tussen het huidige Rogierplein en de Koningsstraat bevond. Dat was toen nog landelijk gebied. Op de oorspronkelijke plaats werd later de Koninklijke Bibliotheek gebouwd.
In 1870 werden tuin en gebouwen door de Belgische Staat gekocht en kreeg de directie de opdracht van het wetenschappelijk onderzoek inzake plantkunde en tuinbouw de hoofdopdracht te maken. Omdat de collecties steeds omvangrijker werden en de beschikbare ruimte beperkt was werd het domein van Boechout van de koninklijke familie aangekocht waar de plantentuin werd ondergebracht. Tezamen met het domein van het kasteel van Meise bestrijkt de plantentuin nu een oppervlakte van 92 ha.
De collecties
De Nationale Plantentuin is gelegen in Meise op een drietal kilometer van Brussel. Je kan er plantencollecties van over de hele wereld bewonderen, gaande van unieke orchideeën tot vleesetende planten, van bananenbomen tot parasolbomen. Je vindt er ook een tuin met geneeskrachtige planten en een bibliotheek met botanische literatuur en informatie over de diverse tuinen.
Als je de actualiteit bijhoudt kan je bij gelegenheid zeldzaam bloeiende planten gaan bewonderen zoals bijvoorbeeld de reuzenaronskelk (ook wel de penisplant genoemd) die in 2008, vijf jaar na de vorige bloei, slechts 72 uur bloeide.
De serres
In de serres vind je planten uit het tropische regenwoud en uit de moessonbossen en de savannes.
Door verwaarlozing ten gevolge van politieke twisten tussen Vlaanderen en Wallonië met betrekking tot de overheveling van de Plantentuin naar de Vlaamse gemeenschap, raakten talloze broeikassen in verval met als gevolg dat er verschillende tropische planten zijn verloren gegaan.
Omdat deze problemen al aanslepen sinds 2000 wordt door de directie, sommige verontruste burgers en enkele zeldzame politici regelmatig de alarmbel geluid om te voorkomen dat deze wereldwijd gewaardeerde tuin dat het bewaren van de botanische diversiteit op zich heeft genomen, helemaal ten onder gaat.
De Belgische Unie - Union Belge, die zichzelf een centrumpartij voor nationale eenheid noemt sprak in dit verband over 'het symbool van de ramp van het taalfederalisme waardoor dit prachtige sieraad van het unitaire België staat te verkommeren.'
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Liefst niet anoniem reageren, dat is zo onpersoonlijk.