dinsdag 7 april 2009

Stijn Devolder: de held van Vlaanderen

Devolder wordt Briekske genoemd door zijn ploegmaats bij Quick Step omdat hij net als de legendarische Briek Schotte een inspanning meer of minder niet schuwt. In echte flandrienstijl won hij daardoor twee keer op rij de Ronde van Vlaanderen (2008-09).

Wat zijn de kwaliteiten van Devolder?
Reeds van in de jeugdreeksen bleek dat Devolder begaafd was maar vooral wist wat koersen inhoudt. Er werd hem al eens verweten dat hij te veel woekerde met zijn krachten wat hem zuur opbrak als de prijzen werden uitgedeeld.
Punch en doorzettingsvermogen zijn dus kenmerkend voor deze strijdlustige renner.
Ofschoon hij als allround wordt omschreven is een van zijn specialiteiten beslist het tijdrijden. Als er tegen de klok moet worden gereden behoort hij tot de besten. Lange tijd aan een hoog tempo blijven rijden is een sine qua non om het hierin ver te schoppen en de manier waarop hij Vlaanderens mooiste twee keer won illustreert in elk geval deze gave.
Ofschoon hij zijn grootste successen tot nog toe op klassiek vlak behaalde, menen velen dat hij ook hoog kan scoren in rittenwedstrijden en de eerste Belg sinds lang kan worden die een top 5-plaats in de Ronde van Frankrijk kan behalen. Zijn eerste poging in de Ronde van 2008 liep faliekant af. In de bergen viel hij grandioos door de mand en moest hij totaal gedesillusioneerd afhaken.
Kenners wijzen erop dat je voor het rondewerk je seizoen totaal anders moet opbouwen en het in het voorjaar kalmer aan moet doen. Een dilemna dus voor Devolder wiens geliefde koersen precies in het voorjaar vallen. Als hij hoog wil scoren in de rittenwedstrijden zal hij zich anders moeten voorbereiden.

Hoe is hij eraan begonnen?
Devolder begon met het wielrennen bij de wielertoeristenclub De Schildpadden en stapte dan over naar een 'echte' wielerclub', de Kortrijkse Groeningespurters. Na drie jaar bij de Eddy Merck Boys gereden te hebben kreeg hij de mogelijkheid om bij een grote ploeg aan de slag te gaan. De stageperiode bij Mapei in 2001 leverde hem echter geen contract op niettegenstaande zijn sterke prestaties. Zo belandde hij bij Vlaanderen 2002, waar hij stilaan kon groeien. US Postal, later omgedoopt tot Discovery Channel, was de volgende stap (2004) in zijn carrière en vanaf 2008 was hij in de wit-blauwe kleuren van Quick Step te zien, waar hij zijn grootste overwinningen behaalde.

Welke belangrijke overwinningen heeft hij al op zijn erelijst staan?
Devolder is geen veelwinnaar. Sinds hij bij de elite kwam heeft hij slechts enkele wedstrijden gewonnen, maar niet van de minste. Zijn twee overwinningen in de Ronde van   Vlaanderen en de manier waarop hij ze behaalde zijn nu al legendarisch. Hij behaalde twee Belgische kampioenentruien bij de profs (bij de junioren had hij dat reeds gedaan in 1997): op de weg in 2007 en als tijdrijder in 2008.
In 2005 was hij de beste in de Driedaagse van De Panne-Koksijde, wedstrijd waarin hij ook nog een rit wegkaapte in 2007.
In 2008 behaalde hij verschillende overwinningen waaronder het eindklassement van de Ronde van de Algarve en de Ronde van België.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Liefst niet anoniem reageren, dat is zo onpersoonlijk.