zondag 10 mei 2009

Sjoemelen is de belangrijkste Belgische sport

Met de ontmanteling van een internationaal vertakte BTW-fraude bij de aankoop van luxejachten rondden de Belgische belastingsdiensten een moeilijk dossier af. Gebrek aan werk hebben ze niet, want de Belg is inderdaad een 'sjoemelaar' in hart en nieren.

We betalen te veel aan de staat
Belgen hebben geen hoge pet op van de overheid en plooien zich niet graag naar wetten en verordeningen die door de overheid worden uitgevaardigd. Belgen vinden het niet eerlijk dat ze zoveel belastingen moeten betalen en dat ze hun zuurverdiende spaargeld moeten aangeven. Dus zoeken Belgen naar mogelijkheden om de 'schade' zoveel mogelijk te beperken.

Een rekening in het buitenland
Spaargeld veilig stellen in belastingparadijzen maakt daar deel van uit: Luxemburg of Liechtenstein zijn the places to be voor menig burger maar ook verder afgelegen landen komen in aanmerking. Omdat banken niet te veel klanten aan hun neus willen zien voorbijgaan bieden ze hun cliënteel gespecialiseerde diensten aan om aan de fiscus te ontsnappen: Monaco, Jersey, Guernsey, de Nederlandse Antillen, Curaçao, het zijn stuk voor stuk interessante uitwijkmogelijkheden voor wie zijn appeltje voor de dorst veilig wil stellen…

Papa is overleden
Ook wat erfenissen betreft kent de Belg de achterpoortjes om Vadertje Staat te vlug af te zijn. En als hij het zelf niet weet hoe zijn erfenis wat in te krimpen zal meneer de notaris of een bevriend advocaat hem wel op zijn 'rechten' wijzen.

Zwart is een mooie kleur 
Klussen worden bij voorkeur zwart uitbetaald: schoonmaaksters, tuinmannen, bouwvakkers, noem maar op. Er wordt natuurlijk een regeling getroffen die interessante perspectieven voor beide partijen biedt. Ook in de dienstverlenende sector vieren zulke praktijken hoogtij. In de horeca bijvoorbeeld worden jobstudenten en keukenhulpen vaak in het zwart vergoed.

Diversiteit troef
En dan hebben we het nog niet gehad over gesjoemel met voedsel in restaurants, met teruggedraaide kilometertellers bij tweedehandswagens, met terreinwagens die door een eenvoudige ingreep tot 'lichte vrachwagens' worden omgebouwd, met kleding van 'gerenommeerde' merken, of met elektrische apparaten die 'van de kamion waren gevallen'. En menigeen kent de mogelijkheden die de vzw, vereniging zonder winstoogmerk, biedt om gelden aan de fiscus te onttrekken.

De pers bericht
In het Waalse La Nouvelle Gazette, een uitgave van de groep Sud Presse, werd op 9 mei een artikel gepubliceerd waarin de situatie bij de Belgische Spoorwegen werd aangekaart: in 2008 werden er niet minder dan een kwart miljoen reizigers betrapt wier vervoersbewijs niet in orde was, wat een vermeerdering van twintig procent ten opzichte van 2007 betekende!

Bij de RVA werden meer dan 30.000 werklozen gesanctioneerd wegens zwartwerk of foutieve informatie over de familiale situatie.

Het Nieuwsblad op Zondag van zijn kant pakte uit met het bericht dat chauffeurs die op diesel rijden steeds meer naar goedkopere huisbrandolie overschakelen. Ofschoon fraudeurs 500 euro boete riskeren, schrikt hen dat niet af, aangezien er te weinig gecontroleerd wordt.

Met de regelmaat van de klok worden de malafide praktijken van Belgische burgers in de openbaarheid gebracht. Het is slechts het topje van de ijsberg, want wie maalt er nu om kleine bedragen die de brave onderdaan op zijn belastingaangifte 'vergeet' in te vullen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Liefst niet anoniem reageren, dat is zo onpersoonlijk.