woensdag 20 mei 2009

Kleinschalige en intieme concerten

Groot, groter grootst. Het begon met de Beatles en de Rolling Stones, je had recent Madonna, Britney Spears en Bruce Springsteen, bij ons Marco Borsato, en verder ook Metallica en AC/DC, binnenkort weer Michael Jackson. Massaconcerten voor een enthousiast, dolgedraaid publiek. In voetbalstadions of muziektempels. Maar het kan ook kleiner, gemoedelijker en gezelliger…

De behoefte aan kleinschaligheid
Niet iedereen wil absoluut zijn idool in een hysterische sfeer gaan bekijken. Niet iedereen wordt graag platgewalst door oorverdovende muziek en een show die miljoenen heeft gekost en waar de 'artiest' in een dolle sfeer zichzelf in het zweet en de gunst van de fans werkt.
Sommige mensen hebben behoefte aan een intiemere sfeer, waarbij je dicht bij de artiest zit en in alle rust en kalmte van zijn muziek kan genieten.

Een aparte aanpak
Het echtpaar Paul en Fietje Baten, vroeger zelf  lid van een Limburgse folkgroep (Get Paraat) organiseerden tot voor kort jaarlijks een folkfestival (het Triskell Zomerfolkfestival) en dit sinds het jaar 2000. Niets speciaals, zult u denken, terwijl u met Dranouter in het hoofd zit. Wél speciaal echter, want het was een kleinschalig festival dat doorging in de tuin rond het huis van het koppel en waar er in een oud gebouwtje bijvoorbeeld intieme concerten voor maximaal 60 luisteraars werden aangeboden. Van een aparte aanpak gesproken.

Een originele aanpak
Van een originele aanpak getuigen Lieve Jansen en Marc De Smet. Lieve is een sopraan die van uitdagingen houdt. Toen Ivo Van Strijtem, dichter, gedichten van de Amerikaanse dichteres Emily Dickinson vertaalde en Marc De Smet er liederen van maakte, wou Jansen ze wel vertolken. A cappella nota bene!
Een zangeres die zonder begeleiding het bijzondere leven en de prachtige gedichten van Dickinson vertolkt… Men kan niet van een gebrek aan originaliteit spreken.

Directe communicatie
Het zijn maar twee voorbeelden van kleinschalige projecten die muzikanten en publiek dichter bij elkaar brengen en een band creëren. De artiest is geen onaantastbaar icoon meer, badend in een oceaan van licht, maar een mens van vlees en bloed die in nauw contact staat met zijn toehoorders.

Tapijtconcerten
Een actueel initiatief zijn de zogenaamde 'tapijtconcerten'. Vergeet podium, geluidsversterking, licht- of geluidseffecten en de afstand die artiest en publiek traditioneel scheidt. Op een tapijtconcert neemt de artiest plaats tussen zijn publiek dat zich in een zee van Oosterse tapijten op kussens genesteld heeft. Opdat iedereen maximaal van het effect zou kunnen genieten wordt het publiek beperkt tot hoogstens 150 luisteraars.
Tussendoor worden lekkere hapjes en soepjes geserveerd om de gemoedelijkheid aan te scherpen. 
Iedereen is het erover eens: dit is een unieke en onvergetelijke gebeurtenis en brengt artiest en publiek dichter bij elkaar. Meest gehoorde adjectieven: gezellig, ongedwongen, intens, sfeervol, spannend.

Wie zijn de artiesten?
Tussen de artiesten van tapijtconcerten bevindt zich een zekere Gert Bettens, broer van Sarah Bettens en medeoprichter van de mythische groep K's Choice, die het niet beneden zijn waardigheid vindt om tussen de mensen te musiceren.
Andere artiesten die je op tapijtconcerten kan bekijken en beluisteren zijn o.a. Tom Van Stiphout, gitaarvirtuoos en de zangeres Mira (Bertels) met een mix van kleinkunst en jazz.
Het Kirke Strijkkwartet brengt chansons tegen een achtergrond van klassiek en tango.

Het volledige aanbod kun je bekijken op

en misschien kun je ook eens een kijkje gaan nemen als er een in je buurt wordt georganiseerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Liefst niet anoniem reageren, dat is zo onpersoonlijk.