donderdag 12 april 2012

Welke spaarrekening is het interessantst?

Belgen zijn spaarders. Ondanks de lage interesten blijven ze massaal in het spaarboekje geloven. Zal dat zo blijven nu enkele banken nogmaals de rente hebben verlaagd en deze op een historisch dieptepunt is beland? Of zullen ze uiteindelijk toch naar een alternatief op zoek gaan om niet nog meer geld te verliezen ten gevolge van de inflatie?


Belgen sparen
Eind januari 2012 bleken de Belgen een slordige 222 miljard euro op een spaarboekje te hebben staan. De Nationale Bank rekende uit dat in een maand tijd 3 miljard euro extra op een spaarrekening was gestort en dit niettegenstaande de alarmerend lage interesttarieven. Nu enkele banken begin april die rente hebben verlaagd en de hoogste aanbieders nu zelfs onder de 3% blijven, verliest de gemiddelde spaarder geld aangezien de inflatie op jaarbasis 3% bedraagt.

Door de besparingsmaatregelen van de regering Di Rupo is de Belg nog extra voorzichtig geworden. De Belgische regering ontzag gelukkig de spaarboekjes en blijft de fiscale vrijstelling behouden.

De rente blijft zakken
Begin april raakte bekend dat marktleider BNP Paribas Fortis de rente op zijn spaarrekeningen verlaagde. Dit betekent dat het klassieke spaarboekje nog slechts 1% opbrengt, te weten 0,75% basisrente en 0,25% getrouwheidspremie. De bank verlaagde de basisrentes globaal tussen de 0,2 en 0,25% bij een gelijke getrouwheidspremie.
In het spoor van BNP Paribas Fortis verlaagden ook Belfius,
Landbouwkrediet, Centea, Citibank en BKCP de rente op hun klassieke spaarboekje zodat ze ten opzichte van elkaar op ongeveer hetzelfde niveau blijven.


Wat te kiezen?

Ofschoon je je de vraag kunt stellen of het nog loont om je geld op een spaarrekening te parkeren, heeft de doorsnee Belg geen vertrouwen in andere beleggingsmogelijkheden. Vandaar dat de consumentenorganisatie Test-Aankoop zijn keuze bekendmaakte van banken die de beste voorwaarden aanbieden. Zo kan elkeen voor zichzelf uitmaken of hij al dan niet bij zijn eigen bank blijft of de overstap maakt naar een andere.

Ziehier het lijstje:


Ziehier het lijstje:


Bank
Soort rekening
Basisrente
Getrouwheidspremie
Totaal opbrengst
NIBC
NIBC Direct Spaarrekening
2%
0,50%
2,50%
Fortuneo Belgium
Fortuneo Plus
1,90%
0,45%
2,35%
Rabo Spaarrekening
1,90%
0,40%
2,30%
BKCP
BKCP Excellence
1,65%
0,40%
2,05%
Keytrade Bank
Azur
1,65%
0,40%
2,05%
Optima
Spaarrekening Plus
1,55%
0,50%
2,05%

Nog drie soorten rekeningen werden eraan toegevoegd, maar hieraan werd wel een beperkende voorwaarde gekoppeld: men moet zijn spaargeld er voor minimum twaalf maanden op plaatsen:


Bank
Soort rekening
Basisrente
Getrouwheidspremie
Totaal opbrengst
NIBC
Directe Getrouwheidsrekening
1,50%
1,50%
3,00%
Fortuneo Belgium
Fortuneo Plus Fidelity
1,25%
1,50%
2,75%
Rabo Plus Account
1,25%
1,50%
2,75%


Schrijf mee met InfoNu!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Liefst niet anoniem reageren, dat is zo onpersoonlijk.