vrijdag 30 april 2010

Op naar de Fed Cup 2011

De Belgische vrouwenploeg voor de Fed Cup is er op 25 april 2010 in geslaagd om de promotie naar de Wereldgroep I opnieuw af te dwingen en stilletjes wordt gehoopt om met dit droomteam naar de oppergaai te mikken in 2011.

Droom
Met vier meisjes uit de top 80 (Kim Clijsters, WTA 11, Yanina Wickmayer, WTA 12, Justine Henin, WTA 24, en Kirsten Flipkens, WTA 72) beschikt België over een aantal supertalenten die tot de beste ter wereld behoren. Sinds Clijsters en Henin op de tenniscourts zijn teruggekeerd hebben ze een boost gegeven aan het nationale team en kunnen ze dromen van een herhaling van de stunt uit 2001 toen ze de beker veroverden.

Promotie Wereldgroep I
Om de promotie naar de Wereldgroep af te dwingen moesten ze Estland opzij zetten. Op zich leek dat een koud kunstje omdat dit land geen enkele speelster in de top 100 heeft staan. Toch hadden Wickmayer en Henin het moeilijk in hun respectieve wedstrijden tegen Kanepi (WTA 126) die vorig jaar toch nog een top 20-speelster was. Wickmayer won in drie sets terwijl Henin het onderspit moest delven in drie sets. Henin die met een gebroken pink tenniste, had onverwacht moeten opdraven door afhaken van Clijsters die in haar eerste wedstrijd een peesscheurtje opliep. Aangezien laatstgenoemde het eerste duel tegen Ani (WTA 220) reeds had gewonnen, restte er Wickmayer nog enkel om Ani te kloppen om de Belgische overwinning veilig te stellen. Dit deed ze dan ook zonder ooit in problemen te komen (6-1 en 6-1).

Opgang eind vorige eeuw
Het Belgische vrouwentennis begon aan zijn eigenlijke opgang in de jaren negentig van vorige eeuw toen Sabine Appelmans (hoogste ranking WTA 16) en Dominique Van Roost-Monami (hoogste ranking WTA 9) de top 20 bereikten en zelfs de Masters speelden. In 1997 bereikte het vrouwenteam de halve finales van de Fed Cup waar in Nice tegen Frankrijk slechts in de allerlaatste set van het dubbelspel met 7-5 verloren werd.

Zege 2001
Toen de tieners Kim Clijsters (°1983) en Justine Henin (°1982) hun opgang begonnen te maken werd de basis van de zege in de Fed Cup van 2001 gelegd in 2000: de ploeg haalde de halve finale in de VSA door overwinningen tegen Australië, Frankrijk en Rusland. In de halve finale waren de Amerikaansen (Davenport, Capriati, Seles, Raymond) nog te sterk (2-1).
In 2001 was het dan toch prijs met Clijsters, Henin, Callens en Courtois. In de kwalificaties werden Duitsland, Australië en thuisland Spanje verslagen. In de finale werd Rusland (onverwacht winnaar tegen Frankrijk) met 2-1 huiswaarts gestuurd, waardoor de nationale ploeg van een klein landje de hoogste trofee in de wacht sleepte. Op dat moment bekleedde Clijsters reeds de vijfde plaats in de wereldranking, Henin de zevende.

Verlies finale 2006
In 2006 werd de finale gehaald na winst tegen Rusland en de VSA, maar tegen Italië (2-3) verloren. De ploeg was nooit volledig aangezien Henin ontbrak in de halve finale en Clijsters in de finale. Het was de laatste keer dat de twee toptalenten voor de Belgische nationale ploeg uitkwamen in hun eerste carrière.

Degradatie
Sinds 2006 haakten beide toppers af zodat het team naar Wereldgroep II degradeerde. Vooral door het ontluikend talent van Yanina Wickmayer (°1989) die als piepjonge speelster de leading lady werd van het Belgische vrouwentennis (zowel Clijsters als Henin hadden in respectievelijk 2007 en 2008 vroegtijdig hun carrière stopgezet), en met een sterke Kirsten Flipkens kon België zich in deze groep tot 2009 handhaven.

2010: nieuwe hoop
In 2010 moest uit tegen Polen gewonnen worden om niet te degraderen en in een regionale groep uit te komen zoals Nederland voordien reeds was overkomen. Polen dat met Agnieszka Radwanska (WTA 9) over een topper beschikte ging thuis toch onderuit tegen België door toedoen van een weer sterk presterende Wickmayer die de twee enkelpartijen won en een knappe Flipkens die het beslissende derde punt binnenhaalde.

Dan kwam de come back van zowel Clijsters als Henin zodat het team aanzienlijk versterkt werd. De zege tegen Estland was opnieuw vooral het werk van Wickmayer zodat uiteindelijk de promotie naar Wereldgroep I een feit werd. Ambitie is om met deze ploeg weer mee te dingen naar eindwinst in de Fed Cup in 2011.

De kwartfinale tegen de VS
6 februari 2011 was een belangrijke dag voor de nationale vrouwenploeg: dan moesten de Verenigde Staten partij worden gegeven, toch een land dat de afgelopen twee jaar de finale speelde. De Amerikaanse meisjes moesten het weliswaar doen zonder hun sterkhouders de zusjes Williams (net zoals de vorige edities trouwens), maar België was door het definitieve forfait van Henin ook onthoofd.
In de eerste wedstrijd versloeg Wickmayer de taaie Bethanie Mattek-Sands. Na een makkelijke eerste set (6-1), kon ze de tweede met de hakken over de sloot naar zich toehalen (7/6, tie-break 8-6).
Clijsters walste over Oudin (6-0, 6-4) en België sloot met een 2-0 voorsprong en een prima gevoel de eerste dag af.
Op zondag bleek Mattek-Sands een wel heel taaie brok voor Clijsters: na een eerste verloren set (6-7, tie-break 10-12), brokkelde de weerstand van de Amerikaanse stilaan af. Kim haalde het ten slotte met 6-2 en 6-1, waardoor België op een geruststellende 3-0 voorsprong kwam en de facto voor de halve finale was gekwalificeerd.
Wickmayer beschouwde de vierde wedstrijd niet als een overbodig iets en speelde een schitterende partij tegen Oudin die ze op haar beurt overklaste met 6-2 en 6-0, terwijl het duo Flipkens-Mestach zeer goed weerwerk bood aan het topteam King-Huber (3-6, 5-7).

Schrijf mee met InfoNu!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Liefst niet anoniem reageren, dat is zo onpersoonlijk.