Annemie Struyf gaat op zoek naar de beleving van diverse religies in de VRT-televisiereeks 'In Godsnaam'. Eerste godsdienst die ter sprake kwam was de islam.
Al Minara
In Vlaanderen werd tien jaar geleden Al Minara opgericht, een organisatie die zich bezig houdt met het steunen van Vlaamse vrouwen die zich tot de islam bekeren. Al Minara is Arabisch en betekent: vuurtoren, lichtpunt. Voor deze vrouwen worden cursussen georganiseerd om zich in de leer van de islam te verdiepen. In de zondagsschool bijvoorbeeld zijn er Koranlessen, cursussen Arabisch, een cursus hoofddoekknopen, enzomeer. Ook worden er lessen gegeven aan kinderen van gemengde huwelijken.
De Shahadah
De via televisie bekende imam Nordine Taouil werkt samen met de organisatie en neemt de shahadah af, de geloofsgetuigenis van de bekeerlingen. Deze belijdenis is noodzakelijk voor de vrouw om naar Mekka te kunnen reizen. Dan krijgen ze ook het vereiste attest.
Momenteel beschikt de organisatie over 700 leden. Dagelijks bieden zich drie vrouwen aan om zich te bekeren. Vaak zijn het vrouwen die een Arabische partner hebben gevonden en zich tot zijn geloof willen bekeren. Het is immers de enige manier om met hem te kunnen trouwen.
Sommige meisjes verzwijgen dit voor hun ouders omdat ze bang zijn voor hun reactie (en voor de straf van Allah) terwijl anderen het wel vertellen en vaak op onbegrip moeten rekenen.
Ofschoon er zo huwelijken uit liefde worden afgesloten blijkt nu dat sommige huwelijken verstandshuwelijken zijn die afgesloten worden om de Arabische man de nodige verblijfsdocumenten te kunnen bezorgen.
De bekeerlingendag
Elk jaar wordt er in een Vlaamse stad een grote bekeerlingendag gehouden waarop ook workshops worden georganiseerd en geloofsbelijdenissen worden uitgesproken. In 2009 vond die in Sint-Niklaas plaats.
Niet alleen deze dag maar de activiteiten van Al Minara in het algemeen worden naar verluidt gesponsord door Saoedie-Arabië en Koeweit, maar dat wordt niet openbaar gemaakt uit angst voor extreme reacties.
Extreem in het geloof
Uit de reportage blijkt dat deze Vlaamse vrouwen heel extreem zijn in hun geloof. Ze accepteren het gezag van Allah die alles in hun leven regelt. Dit betekent ook dat ze de hoofddoek dragen en hun leven laten bepalen door de man. Voor ze trouwen mogen ze met geen man afspreken zonder mannelijke begeleiding (vader, broer) en mogen ze niet verder dan 70 kilometer alleen reizen.
Hun leven moet in dienst staan van de regels van de islam. Ze worden dus gevolgd door twee engelen die hun goede en slechte punten noteren. Op de Dag des Oordeels zullen ze daarvan rapport uitbrengen bij Allah die dan zal besluiten of ze het paradijs al dan niet in mogen. Vandaar dat ze constant met hun gedrag bezig zijn en hoe ze het best goede punten kunnen verzamelen.
Het gebed onderhouden, niet bidden als ze hun maandstonden hebben, hun man gehoorzamen, de islam propageren brengt bijvoorbeeld goede punten op.
Een nieuw fenomeen
De reportage van Annemie Struyf heeft een nieuw fenomeen in Vlaanderen op de agenda geplaatst. Misschien wordt het wel koren op de molen van extreme politieke partijen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Liefst niet anoniem reageren, dat is zo onpersoonlijk.