zaterdag 12 december 2009

De populairste kok van Vlaanderen: Piet Huysentruyt

Piet Huysentruyt is sinds hij met het TV-programma 'SOS Piet' is begonnen en er een reeks kookboeken aan koppelde een begrip in België geworden. Wie Huysentruyt zegt, zegt koken. Waarom is hij zo'n hype?

De reden van zijn succes
Huysentruyt is een Vlaamse kok (°7/12/1962) die in de hotelschool Ter Duinen in Koksijde werd opgeleid. Hij werkte in talloze restaurants in binnen- en buitenland. Met zijn Belgisch restaurant haalde hij een Michelinster. Toen het hem daar te druk werd trok hij naar Frankrijk, maar ook daar hield hij het een tijdje later voor bekeken.
Samen met Mimi Smith had Piet Huysentruyt een kookprogramma op de commerciële zender VTM dat 'Lekker Thuis' heette en dagelijks op de buis ging. Meer dan 1000 afleveringen werden uitgezonden en van de interessantste gerechten werd uiteindelijk een kookboek samengesteld.

SOS Piet
In 2004 werd een tweede kookprogramma met de populaire kok geprogrammeerd. 'SOS Piet' loopt nog steeds met ongezien succes. Het principe is eenvoudig: iemand binnen een Vlaams gezin heeft een culinair probleem en contacteert Piet die in een mum van tijd voor de oplossing zorgt. De kok wijst de persoon op zijn fouten en springt dan zelf in om met de producten die hij uit zijn magisch koffertje tovert een perfect gerecht af te leveren. Immens populair is zijn vraag aan het einde van de uitzending: 'Wat hebben we vandaag geleerd?' waarop de leerling-kok de drie punten opsomt die de basis van zijn recept vormen en die hij nooit uit het oog mag verliezen om een gave kookprestatie neer te zetten.

Populariseren
Uit dit uitermate populair programma selecteerde Huysentruyt de beste tips en gerechten die hij bundelde in een kookboek. Sinds 2007 zijn op die manier drie 'SOS Piet'-kookboeken van de persen gerold. Kenmerkend voor deze uitgaven en daarom zo gesmaakt bij het grote publiek is dat de kok zijn lezer stap voor stap begeleidt bij de bereiding van zijn gerecht. Ze staan boordevol tips om fouten te voorkomen en culinaire problemen op te lossen en worden verlucht door een schat aan foto's.

SOS Piet 1 (2007)
Hierin bundelt Piet eenvoudige en populaire Vlaamse schotels. Bij de voorgerechten horen bijvoorbeeld tomatensoep met balletjes, scampi's in look en kaaskroketten. De hoofdgerechten verspreiden de al even typisch Vlaamse geuren van rodekool, gegratineerde hespenrolletjes met kaassaus of steak béarnaise. Bekende desserts als chocomousse, sabayon en crême brulée ontbreken evenmin op het menu.

SOS Piet 2 (2008)
Gesterkt door het succes van zijn eerste SOS Piet (100.000 verkochte exemplaren) stelde de meesterkok een nieuw boek samen met de populairste recepten uit zijn programma. Natuurlijk staat het weer vol tips en trucs en duidelijke foto's die u stap voor stap tijdens de verschillende fases van het kookproces begeleiden.
Zo krijgen we nogmaals een heleboel succesrecepten voorgeschoteld als daar zijn aspergesoep, scampi's, toast champignon, steak tartaar, kalfsblanket en kip in jagersaus. Heerlijke toetjes als caramelflan of frangipantaart worden niet vergeten.

SOS Piet 3 (2009)
Nooit twee zonder drie zegt de volksmond en kijk: na dik 320.000 verkochte exemplaren van SOS Piet 1 en 2 kon een derde deel van een der meest geprezen koks uit ons land niet uitblijven: zoals in de twee vorige delen blijft eenvoud de leidraad en houdt Huysentruyt de aspirant-kok vakkundig bij de hand.
Uiteraard kregen overbekende Vlaamse gerechten als boerenomelet, sint-jakobsschelpen, een varkenshaasje of smoutebollen hun plaats maar deze keer zet hij ook internationale toppers op het menu: gazpacho, loempia en bouillabaisse passeren bijvoorbeeld de revue en geen mens die eraan twijfelt dat zelfs de minst begaafde kok er iets aardigs van kan maken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Liefst niet anoniem reageren, dat is zo onpersoonlijk.