zondag 7 maart 2010

Vlaanderens rijkdom: de wielertoerist

Dat de wielersport in Vlaanderen immens populair is, is een open deur intrappen. Hoewel de echte flandriens, zoals met het openingsweekend van het wielerseizoen bleek, niet noodzakelijk Vlaming zijn, maken ze nog altijd deel uit van ons sportpatrimonium. Niet alleen op professioneel vlak zo blijkt nu, maar zelfs de zogenaamde wielertoeristen pakken het steeds professioneler aan.

Recreatiesport nummer twee
Volgens een Leuvense studie uit 1999 waren er zowat 17% sportievelingen die het wielrennen als recreatieve sport beoefenden. Nu dik tien jaar later zou dat aantal tot 33% zijn opgelopen. Daarmee rangschikt het fietsen zich op de tweede plaats in de recreatiesporten (na het joggen). Voor alle duidelijkheid: het geldt hier niet enkel wielertoeristen maar ook mensen die er graag tijdens het weekend met de fiets op uittrekken. Maar vooral de wielertoeristen zijn steeds professioneler bezig om zo goed mogelijk uit de verf te komen om vrienden en collega's met verstomming te kunnen slaan.

Wat zijn wielertoeristen?
Wielertoeristen zijn mensen die er in hun vrije tijd (vooral tijdens het weekend) met de (race)fiets in groep op uittrekken. De Vlaamse wielertoerist kijkt met respect op naar de professionele wielrenner die hij met materiaal en uitrusting wil benaderen. Vandaar dat deze hobby een serieuze investering vereist hoewel de lidmaatschapskosten voor de wielerclub op zich niet te hoog uitvallen. Op diverse plaatsen in ons land kan je ook deelnemen aan speciaal voor hen georganiseerde wielertochten waarbij de renners elkaar op een gezonde manier kunnen bekampen. Ook in Nederland begint het fenomeen steeds meer ingang te vinden terwijl in Italië en Frankrijk al langere clubs actief zijn.

De Ronde van Vlaanderen
Net zoals de Ronde van Vlaanderen voor beroepsrenners heb je een versie voor wielertoeristen. Zij rijden dan hetzelfde parcours als de elite de dag voor de eigenlijke Ronde. In Nederland heb je hetzelfde fenomeen met de Amstel Gold Race. Wielertoeristen die onvoorbereid aan deze Ronde deelnemen zullen niet ver komen. Vandaar dat een degelijke voorbereiding essentieel is. Vele amateurrenners kopiëren daarom hun grote voorbeelden om in perfecte conditie op de afspraak aan te komen, want wie de Ronde uitrijdt heeft een knappe prestatie geleverd!

Een serieuze investering
Net als de beroepsrenners trekken talloze wielertoeristen daarom in het voorjaar naar Spanje om er een stage te volgen. Terwijl in België een koude winter heerst trainen ze op de brede banen in Zuid-Europa. Naast de profrenners verschijnen er daarom steeds meer recreanten in Calpe, een kleine gemeente dicht bij Alicante. De wielertoeristen haspelen er dagelijks een hondertal kilometer af en net zoals de profs krijgen ze steun van volgwagens met mecaniciens, worden ze begeleid door diëtisten om hun voeding te controleren en worden ze na de rit vakkundig gemasseerd. Met een investering van tussen de 500 en 1000 euro werken ze dus een zware voorbereidingsweek af.

De motieven
Deze week lassen deze amateurfietsers niet alleen in als voorbereiding op de Ronde van Vlaanderen, maar ook als een algemene voorbereiding op een heel wielerseizoen, want ook de wielertoerist houdt het niet bij één wedstrijd. Sommigen doen het om indruk te maken op hun collega's uit de wielerclub en om zeker niet uit de wielen gereden te worden tijdens de wekelijkse rit omdat ook hier steeds sneller en met beter materiaal wordt gereden.
Interessant om weten is dat steeds meer vrouwen de weg naar de wielersport vinden. Eigenlijk niet meer dan normaal als je als een echt wielerland wil worden betiteld.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Liefst niet anoniem reageren, dat is zo onpersoonlijk.